top of page

Meer tevreden klanten, hogere winst en een goede werksfeer. Allemaal effecten van een betere team-samenwerkingEffectief samenwerken zorgt ervoor dat het team optimaal presteert en dat teamleden meer plezier en energie hebben. 

Team Coaching

Een coachtraject voor teams is maatwerk. De vraagstelling waarmee het coachtraject wordt aangevraagd is de leidraad waarmee ik het traject zal inrichten. Ik zal bij het coachtraject voor teams gebruik maken van de tools van My Motivation Insight. Hiermee is het mogelijk om inzichtelijk te maken wat de huidige staat van het team is en mogelijk aan gewerkt kan worden. Hieronder is kort beschreven welke mogelijkheden beschikbaar zijn. Op de pagina My Motivation Insight worden alle profielen kort weergegeven. Heb je nog vragen? Neem dan contact op. 

Team Coaching
Persoonlijk Leiderschap

1. Persoonlijk Leiderschap Coaching

Persoonlijk Leiderschap: het vermogen om je eigen doelen te realiseren door inzicht en geloof in je eigen potentieel. En door optimaal gebruik te maken van je talenten en passies.

Persoonlijk leiderschap is het inzicht hebben in je eigen drijfveren, doelen, normen en waarden en daar bewust naar te kunnen handelen. Door middel van mijn Persoonlijk Leiderschap Coaching zal ik jou en/of je medewerkers begeleiden in het verkrijgen van dit inzicht. Investeren in het Persoonlijk Leiderschap betaalt een organisatie zich dubbel en dwars terug. Wanneer een medewerker in zijn kracht staat heeft hij meer toegevoegde waarde voor een organisatie doordat hij meer gefocust is, duidelijk kan aangeven wat hij wil en niet wil, effectiever kan communiceren en betere keuzes maken. Kortom, hij is effectiever en pro-actiever.  

 

Bij dit traject gebruik ik het My Motivation Insight Profiel als startpunt. Dit profiel, dat wordt opgesteld op basis van een vragenlijst dat de medewerker zelf invult, geeft weer waar de medewerker energie van krijgt, wat hem juist energie kost of stress geeft etc. Vervolgens zal ik de medewerker in coachsessies helpen om een stapje dieper te gaan om dit inzicht verder te onderzoeken. Wat doet de medewerker wanneer hij/zij gestrest is? Wat heeft dat voor invloed op zijn werk? Of wat heeft dit voor invloed op de persoon privé? Wat zou hij zelf graag anders willen doen? Wat kan de medewerker zelf doen om dergelijk situaties te voorkomen of er beter mee om te leren gaan?  

Wanneer dit inzicht er is, kan de medewerker bewuster en proactief zijn eigen (carrière) keuzes maken.  D.m.v. Persoonlijk Leiderschap coaching investeer je als bedrijf in je medewerker zodat deze proactief aan zijn eigen Persoonlijk Leiderschap kan werken en de beste versie van zichzelf op het werk zijn.

Persoonlijke Leiderschap gaat over jezelf begrijpen. Pas dan kan je verantwoordelijkheid namen, krachtige keuzes maken waar je achter staat en in beweging komen. 

Samengevat:

 • Verbeter je zelfinzicht en haal het beste uit jezelf

 • Ontwikkel optimale skills voor je toekomst

 • Verleg je grenzen en maak bewuste keuzes

 • Leer effectiever communiceren

 • Word een inspirerende en motiverende manager

Let op, wanneer dit traject vanuit een organisatie wordt gestart, kan het zijn dat de manager als derde partij betrokken is bij het traject. Het profiel en wat er in het coachtraject wordt besproken is persoonlijk. Het is aan de medewerker zelf om te bepalen wat en hoeveel hij met zijn manager deelt over dit traject.

2. Vitaal Team-Coaching

Een vitaal team waar de energie hoog is, waar er gezonde conflicten mogen zijn en mensen elkaar vertrouwen en versterken. Waar je je betrokken voelt, doet wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. In een vitaal team is de sfeer goed en is er vertrouwen is & respect.

 

Samengevat: in een vitaal team heb je het naar je zin en wanneer je naar huis gaat zit je nog vol met energie. Ik bied twee verschillende soorten coaching aan om aan vitale teams te werken. De twee opties hieronder zijn complementair aan elkaar, maar het is niet noodzakelijk om beide opties uit te voeren. Welke het beste past, hangt helemaal af van de probleemstelling. 

 

2.1 TeamProfiel

Het TeamProfiel geeft inzicht in de drijfveren van het team. 

Het TeamProfiel wordt opgesteld aan de hand van de individuele ingevulde MMI profiel en deze bij elkaar “op te tellen”.

Het TeamProfiel geeft inzicht in waar het team van nature de focus en energie heeft liggen. Aan de hand van dit inzicht kan gekeken worden over het team wel op de juiste manier is ingericht t.o.v. de doelstelling van het team. Maar ook of de individuele kwaliteiten van de teamleden tot hun recht komen. Ook kan de manager van het team inzicht krijgen wat de beste manier van communiceren is met het team en met de individuele teamleden. De ene persoon vindt het fijn om slechts een aantal randvoorwaarden te krijgen waar hij aan moet volden en wil verder zelf bepalen hoe hij werkt. Terwijl een ander persoon duidelijk instructies wil hebben over hoe een taak aan te pakken. Dit alles en nog veel meer wordt zichtbaar en bespreekbaar.

 

De aanvraag van een TeamProfiel komt meestal met een bepaalde vraagstelling. Afhankelijk van de vraagstelling zal een de groepsworkshop met het hele team worden ingericht. Daarin zal het vraagstuk tegen het TeamProfiel worden aangehouden, maar ook de persoonlijke profielen zullen daarin worden meegenomen.

2.2 TeamScan

Waar het uiteindelijk om draait is dat het team de resultaten haalt waarvoor het team in voor het leven is geroepen. De TeamScan helpt om het beste uit het team te halen. 

Team Profile
Team Scan

De TeamScan onderzoekt op welke aspecten een team kan verbeteren. Dit wordt gedaan op basis van de TeamScan vragenlijst die door de teamleden anoniem wordt ingevuld. Via deze vragenlijst wordt inzichtelijk gemaakt wat de teamleden vinden dat het team scoort. Dit wordt gedaan d.m.v. 7 bouwstenen van vitale teams die gebaseerd is op de piramide van Patrick Lancioni (Vetrouwen, Gezonde Conflicten, Commitment, Verantwoordelijkheid en Gezamenlijk Resultaat) en de theorie van Graves (uitbreiding piramide met Visie & Strategie en Missie & Bezieling). Daarnaast wordt ook inzichtelijk gemaakt wat de teamleden vinden dat het team over een jaar zou moeten staan. Zo ontstaat een betrouwbaar beeld van hoe het team ervoor staat en wat de belangrijkste aandachtspunten voor groei en ontwikkeling zijn.

In een workshop zal ik het team begeleiden in het interpreteren van de uitkomsten, met de teamleden bespreken wat hun ideeën zijn bij deze uitkomsten en samenwerken tot een plan van aanpak om de scores van de bouwstenen de verbeteren.

 

Samengevat:

 • Het is begrijpelijk, de wetenschappelijke materie beklijft

 • Blauwdruk hoe het team er op dit moment voor staat

 • Inzicht in waar de ambitie ligt over een jaar

 • Zorgt voor diepgaande gesprekken over groei

 • Het resulteert in meer eigenaarschap in teams

 • Niet alleen constateren maar ook interventies & werkvormen ter verbetering

bottom of page